Kulinarnie... na słodko, słono, ostro, kwaśno, gorzko i jeszcze jakoś...
poniedziałek, 23 września 2013
PENNE W BROKUŁACH

Bardzo szybki i łatwy przepis na pastę - nie wymaga również większych zdolności kulinarnych, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam!

 

 

SKŁADNIKI:

 

200g makaronu penne

1 - 2 filety z kurczaka

1 brokuł

1/2 puszki kukurydzy konserwowej

125g serka mascarpone

50 ml jogurtu greckiego

czosnek 2 ząbki

parmezan lub inny twardy ser starty na tarce o małych oczkach 

przyprawy: sól, pieprz, garam masala

 

JAK ROBIMY:

1. Makaron gotujemy al dente.

 

2. Brokuła blanszujemy w osolonej wodzie, po ok. 7 min wyciągamy i kroimy na małe różyczki.

 

3. czosnek przeciskamy przez praskę.

 

4. Na patelni smażymy doprawione mięso z kurczaka, pokrojone w kostkę.

 

5. Kiedy brokuły, makaron i mięso są gotowe; na patelnię wrzucamy czosnek i kukurydzę. Zalewamy jogurtem, parmezanem i mascarpone. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem ziołowym i garam masala. 

 

6. Serwujemy bezpośrednio z patelni.

10:57, panna_cotta25 , MAKARONY
Link Komentarze (4) »
sobota, 21 września 2013
TRADYCYJNA SURÓWKA OBIADOWA

Kiedy brakuje Ci już weny, jaką zrobić surówkę do obiadu, kiedy nie masz już fantazji, co z czym połączyć - możesz skorzystać z tego smacznego przepisu na surówkę " na winie" - powstała z połączenia tego, co się nawinęło w kuchni i jest jednym z ulubieńców. Słowo "tradycyjna" jest może względne, ale u nas się po prostu przyjęła.

 

 

SKŁADNIKI:

 

2-3 pomidory

1 ogorek

1/2 puszki kukurydzy

1 pęczek koperku

1/2 cebuli

3 rzodkiewki

jogurt naturalny

3 ząbki czosnku

przyprawy (sól, pieprz, grecka)

 

 

JAK ROBIMY:

 

1. Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobniytko, podobnie koperek. Kukurydzę płuczemy z zalewy. Warzywa mieszamy.

 

2. Sos: jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym na prasce czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję również majeranek i przyprawę grecką.

16:11, panna_cotta25 , SURÓWKI
Link Komentarze (2) »
Sernik "ROSA"

Sernik Rosa wielokrotnie pojawia się u różnych osób, na różnych stołach z różnych okazji. Stąd sama go nigdy nie piekłam, bo przecież zawsze jest szansa, że ktoś go upichci, a ja czuję się w obowiązku szukać następcy genialnego sernika Delhi
i z Białej Czekolady. Jednak ostatnio skusiłam się, gdyż M. bardzo nalegał, że ten sernik mu bardzo smakuje i chciałby go zjeść, niech ma!

 

Inspiracja: Gruszka z Fartuszka

http://www.gruszkazfartuszka.pl/sernik-z-rosa/

 

 


SKŁADNIKI:

SPÓD:

1 szklanka mąki

120 g cukru

120 g margaryny

1 jajko

szczypta proszku do pieczenia

 

MASA SEROWA:

1kg sera wiaderkowego

3 całe jajka + 3 żółtka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1 i 1/2 szklanki mleka

1 i 1/2 budyniu śmietankowego

 

BEZA:

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru

 

JAK ROBIMY:

1. Składniki na spód zagniatamy razem.

2. Ciastem pokrywamy spód blachy (najpierw układam papier do pieczenia) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

3. Składniki na masę serową miksujemy przez 5 minut  

4. Wylewamy ją na podpieczony spód i zapiekamy kolejne 50-60 minut.

5. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na upieczony sernik .

6. Na wierzchu możemy zrobić wzorki – rosa wychodzi zawsze w miejscach gdzie wysokość piany jest najniższa. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.

Uwaga od autorki! – W ostatnim etapie nie należy za bardzo kierować się czasem, lecz obserwować wierzch piany – powinien zmienić kolor z białego na złocisty, ale nie powinien się spiec, bo inaczej rosa nie wyjdzie

16:04, panna_cotta25 , CIASTA
Link Komentarze (1) »
Pomarańczowy pucharek

Łezka w oku się kręci jak patrzę na zdjęcia dań, które robiłam przed narodzinami Celinki... Nie minęły jeszcze nawet 3 tyg. a już brakuje mi wielu smaków, które są teraz zakazane ze względu na fakt, że jestem MK-ą (Matką Karmiącą). Niby nie odmawiam sobie wiele, ale brakuje mi czekolady i kakao... Na ratunek może przybyć pucharek pomarańczowy, który jest dozwolony w mojej diecie ;)

 

 

SKŁADNIKI:

 

Jogurt naturalny 400 ml

Jogurt grecki 100 ml

1 op. galaretki pomarańczowej

3/4 szkl. wody

owoce do dekoracji

 

JAK ROBIMY:

1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (3/4szkl). Pozostawić do ostygnięcia

 

2. Jogurty wymieszać ze sobą, a następnie energicznie wymieszać z ostudzoną galaretką

 

3. Masę przełożyć do pucharków i wsadzić do lodówki na minimum 4h.

 

4. Pucharki udekorować owocami/ bitą śmietaną. 

15:52, panna_cotta25 , DESERY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 sierpnia 2013
PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI

Wcześniej na blogu prezentowałam wersję tego ciasta z wiśniami, jednak można je zrobić również z innymi owocami, a wychodzi zawsze przepysznie :) Dziś prezentuję wersję śliwkową. Warto zrobić, zwłaszcza, że te owoce są chwilowo w dobrej cenie.

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg mąki (czasem potrzeba dodać jeszcze 50 g w zależności, jakie wyjdzie ciasto)

cukier waniliowy

1/2szkl cukru + 1 szkl cukru do białek

5 jaj

125g masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kwasnej śmietany

śliwki świeże ok. 300g

 

 

JAK ROBIMY:

 

1. Mąkę, cukier waniliowy, 1/2 szkl cukru, 5 żółtek, masło, śmietanę  i proszek łączymy, zagniatajac rękami na stolnicy.

 

2. 2/3 otrzymanego ciasta wykładamy na blaszkę (duża prostokąt) a 1/3 chowamy do lodówki.

 

3. Na ciasto wykładamy owoce, pozbawione pestek.

 

4. Białka ubijamy na puch, następnie dodaejmy cukier  i miksujemy z 5 min.

 

5. Pianę wykładamy na śliwki.

 

6. 1/3 ciasta albo trzemy na tarce i pokrywamy nią pianę. Mi się nigdy nie chce trzeć i układam małe łatki na cieście, podobne do tych, co ma krowa :) Małe łatki ułatwiają krojenie ciasta.

 

05:40, panna_cotta25 , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 sierpnia 2013
Śmietankowo- jabłkowe ciasto wg Evenki - Rewelacja!

Pyszne, leciutkie i proste. Jedynym minusem jest fakt, że trzeba upiec 4-5 placków i każdy siedzi w piekarniku 10-15 min, czyli trzeba cały czas mieć je na oku, jednak smak rekompensuje wszystko. Po prostu jest pyszne! Zdjęcie nie oddaje uroku ciasta, jest to ostatni kawałek, który udało mi się z wielkim trudem sfotografować, gdyż czaiło się na niego wielu chętnych :)

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

20 dag masła lub margaryny

20 dag cukru

1 cukier waniliowy

4 jaja

10 dag mąki pszennej

10 dag mąki kukurydzianej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

KREM:
75 dag jabłek o wyrazistym smaku
 5 dag cukru
25 dag gęstej kwaśnej śmietany
sok z cytryny
szczypta cynamonu

 

1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, tak aby cukier zupełnie się rozpuścił. Wbijać po jednym jaju ciągle ubijając. Wymieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na ciasto, wymieszać.


2. Do wyścielonej pergaminem tortownicy nałożyć 1/5 ciasta i piec 10-15 minut w temp. 200st. C. Następnie upiec pozostałe 3-4 placki, ostudzić. (mu wyszły 4, a nie 5 jak autorce)


3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka, dodać cukier i dolać odrobinę wody. Gotować do momentu, aż jabłka rozgotują się, a płyn wyparuje i powstanie dość gęsta masa.

 

4. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno Następnie dodać ostudzone jabłka, cynamon i sok cytrynowy dla większego kontrastu smakowego, wymieszać. Gotowym kremem posmarować wcześniej upieczone placki, wierzch posypać cukrem pudrem. 

11:15, panna_cotta25 , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 sierpnia 2013
WIŚNIAK

Łatwe i smaczne ciasto, jednak wymaga troszkę więcej pracy, jak każde ciasto, do którego trzeba dodać galaretkę. M. uwielbia ciasta, w których jest warstwa kisielowa, galaretkowa, a ja nie cierpię ich przyrządzać, bo potrzeba dużo czasu nim galaretka zetnie się wystarczająco, aby móc kontynuować pracę. Wielokrotnie przegapię moment i stężeje mi do końca i wtedy trzeba zmienić plany na deser albo jeszcze zbyt gorącą galaretkę umieszczę w lodówce i rozmrozi mi pół urządzenia ;)

 

Inspiracja: niebieskapistacja.blox.pl (u mnie minimalnie zmieniony, wzbogacony przepis)

 

SKŁADNIKI:

 

BISZKOPT:

1szkl. mąki

5 jaj

1 szkl cukru

łyżka octu

łyżeczka proszku do pieczenia

 

KREM:

1 galaretka wiśniowa

1 op. budyniu waniliowego bez cukru

50dag wiśni (mogą być kompotowe wg autorki, ja dałam takie słoiczkowe z Lidla)

2 szkl. kompotu wiśniowego (syrop z tychże Lidlowskich wisienek - wyszło 1,5 szklanki)

pół szklanki cukru

375g margaryny/ masła

 

*2 KREMOWA WARSTWA

375ml kremówki

kakao

1/2 szkl cukru pudru

(ew. śmietan-fix)

 

Wierzch:

* u mnie starta czekolada i wisienki 

 

JAK ROBIMY:

 

1. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i miksujemy całość.  Pianę mieszamy z octem oraz mąką z proszkiem. Wylewamy ciasto na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem), pieczemy ok. 30 min w 170st. Autorka piekła w formie 36x24, ja w kwadratowej.

 

2. Połowę kompotu gotujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę. (u mnie 1 szkl. kompotu rozcieńczonego 1/2szkl wody).

 

3. Pozostałą część kompotu wymieszać z proszkiem budyniowyn, a następnie z galaretką i mieszając zagotować. 

 

4. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wciąż ucierając należy dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretkowo-budyniowej,. Na koniec wymieszać z wiśniami.

 

5. Ubić bitą śmietanę i dodać do niej kakao (słodkie). Dosypać pół szkl. cukru pudru i wymieszać.


6. Ja przekroiłam biszkopt na pół i masę owocową wsadziłam w środek, wierzch udekorowałam masą z kakaowej bitej śmietany i posypałam startą czekoladą i wisienkami z zalewy.

08:53, panna_cotta25 , CIASTA
Link Komentarze (4) »
wtorek, 20 sierpnia 2013
MIGDAŁOWY PUCH

Łatwe i szybkie ciasto, które nie wymaga wielu składników. Jedynym minusem jest to, że musi chwilę pozostać w lodówce, więc nie możemy jeść go od razu :) Ale im dłuższe czekanie, tym większa przyjemność:)

 

 

SKŁADNIKI:

 

BISZKOPT:

5 jajek

1 szkl czubata mąki

3/4 szkl cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

KREM:

3 budynie waniliowe

1/2l mleka

1 masło/ margaryna 250g (ja daję połowę)

70g mielonych migdałów

sok z 1/2 cytryny

 

Wierzch:

Cukier puder do posypadnia

płatki migdałowe

 

 

JAK ROBIMY:

 

1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy dalej, następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Blaszkę (kwadratową) lub tortownicę smarujemy lekko tłuszczem, dno można posypać bułką tartą (ja tego nie robię, bo nie lubię bułki w cieście) wlewamy masę i pieczemy w 170st ok. 30 min.

 

2. Gotujemy budynie, wystudzamy. Kiedy masa będzie chłodna dodajemy masło i miksujemy. Pod koniec dodajemy migdały i sok z cytryny, mieszamy delikatnie łyżką.

 

3. Biszkopt kroimy na 2 części (dla chętnych: można go podlać alkoholem lub  mieszanką wody z syropem np. z białego bzu), przekładamy kremem i pzyciskamy.

 

4. Ciasto wsadzamy do lodówki na 1-2h, przed podaniem posypujemy migdałami i cukrem pudrem. 

 

12:26, panna_cotta25 , CIASTA
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
ROLADKI NALEŚNIKOWE faszerowane pieczarkami i szpinakiem

Fajna przekąska na jeden "chaps".  Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć ja preferuję wersję prosto z piekarnika. Z jednej porcji naleśników powstają 2 duże talerze roladek. Znikają szybciutko :)

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

Naleśniki:

2 szkl mąki

1 jajko

szczypta soli

400ml mleka

 

Farsz:

1 opakowanie 400g świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

200g pieczarek (ja używam wszystkich nóżek z op. 500g, a kapelusze wykorzystuję do faszerowania :) ) 

150g serka typu almette

1/4 szkl białego wina

sól, pieprz ziołowy, mieszanka pikantnych przypraw

100g żółtego sera potartego na grubych oczkach

 

JAK ROBIMY:

 

1. Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i wsadzamy do lodówki na 15-20 min. Jeśli będzie za gęste, dodajemy troszkę mleka, jeśli za rzadkie - mąki

 

2. Smażymy naleśniki na patelni.

 

3. Szpinak obieramy z ogonków i siekamy drobno. 

 

4. Czosnek przeciskamy przez praskę

 

5. Pieczarki płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

 

6. Na patelni smażymy pieczarki z czosnkiem, następnie dodajemy do nich szpinak. Odlewamy wodę, która wypływa z warzyw. Dodajemy wino i czekamy aż odparuje.

 

7. Dodajemy serek typu almette i doprawiamy wszystko do smaku. Dusimy jeszcze z 5min na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy ser żółty i zdejmujemy z patelni.

 

8. Naleśniki wypełniamy farszem. Kroimy "na skos" roladki i ustawiamy w brytfance/n a talerzu i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 min w 160st. lub dłużej, jeśli chcemy mieć bardziej chrupiące ciasto.

 

Polecam!

11:18, panna_cotta25 , PRZYSTAWKI
Link Komentarze (3) »
niedziela, 11 sierpnia 2013
"ŚLIWOWICA" czyli prosty placek ze śliwkami

Gdy są sezonowe owoce, to nie ma sensu bawić się w jakieś udziwnione ciasta z czekoladami i bakaliami. Trzeba wykorzystywać śliweczki, truskawki czy maliny póki są tanie i w ogóle są :) Poniżej propozycja na banalne ciasto proszkowe.

Inspiracja: ciasta za grosik nr 9/2011

czas 30 min, koszt porcji 2zł

SKŁADNIKI:

4 jajka

20 dag cukru

40 dag mąki

2 łyż. proszku do pieczenia

3/4 szkl oleju

szczypta soli

30-40 dag śliwek

olejek waniliowy

cukier puder do posypania

 

JAK ROBIMY:

 

1. jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy do masy naprzemiennie mąkę z solą do pieczenia, proszek i olej. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Jeśli lubimy, dodajemy olejek waniliowy (ew. śmietankowy lub cytrynowy). Mieszamy.

 

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blachę i układamy przepołowione, pozbawione pestek śliwki (można dać też jabłka lub wiśnie).

 

3. Pieczemy 50-55min w temp. 170st.

 

4. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

08:51, panna_cotta25 , CIASTA
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19

FANPAGE NA FACEBOOK Gotuj z Ania
KLIKNIJ LITERKĘ "F" A PRZEJDZIESZ NA FB

Gotuj z Ania na FB

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl